Tu stii sa vorbesti corect?

Tu stii sa vorbesti corect?


Pentru a avea in viata succesul dorit este nevoie sa acordam o atentie foarte mare vocabularului nostru. Modul in care transmitem informatii este foarte important deoarece ne influenteaza foarte mult relatiile cu cei din jur. Spre exemplu, nimanui nu ii plac oamenii ce tipa sau se rastesc, de multe ori acele persoane fac acest lucru involutar, este modul lor de vorbire obisnuit, insa noi, ascultatorii suntem deranjati, de aceea este esential sa stim pe ce ton sa transmitem infortamia.

De asemenea, vocabularul nostru poate spune foarte multe despre noi, ca persoana. Spre exemplu, o persoana ce foloseste multe cuvinte complicate, neologisme sau pe cele utilizate mai rar, pare ca are mai multe cunostiinte decat un individ ce are un vocabular standard, cu expresii uzuale. In viata noastra sociala este foarte important sa ne dezvoltam vocabularul, astfel incat sa atragem langa noi persoane ce ne vor ajuta sa evoluam.

Cum imi pot dezvolta vocabularul?

Cea mai usoara metoda prin care puteti face acest lucru este prin citit. Incercati sa cititi orice, indiferent de subiect, iar daca intalniti un termen pe care nu il cunoasteti, consultati un dictionar, cu timpul veti ajunge sa utilizati acele cuvinte sau expresii. Este foarte important sa cunoasteti mai multe cuvinte deoarece veti avea un vocabular mai dezvoltat. De asemenea, conform studiilor, oamenii ce au citit mai mult sunt mai increzatori in sine si au o gandire mult mai deschisa, abordeaza mult mai usor problemele, gasind o rezolvare mai repede.

Din pacate, un vocabular slab dezvoltat poate avea si alte cauze, in afara de cele ce tin de lipsa unei educatii. Unii copii se nasc cu deficiente in vorbire, nu pot prounta anumite sunete, silabe si nu reusesc sa isi dezvolte vocabularul. In aceste situatii este nevoie sa duceti copilul la un specialist in logopedie.

Ce este logopedia?

Logopedia este stiinta ce se ocupa cu vindecarea vorbirii sau a vocii. Este esential sa observati problemele legate de transmitere a informatiilor a pruncului dumneavoastra de la o varsta frageda, deoarece cum este observata mai repede, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Un medic logoped va determina cauzele, va pune un diagnostic si va recomanda un tratament, astfel incat vindecarea sa se realizeze intr-un mod efficient.

Pot parintii participa la sedintele de logopedie ale copilului?

Bineinteles. De asemenea, parintii sunt o parte foarte importanta din aceste sedinte. In primii ani de viata, copiii isi urmeaza parintii, ii imita si, de asemenea, de fiecare data cand relizeaza un lucru privesc spre acestia pentru a primi o confirmare. Parintele este cel mai important factor in desfasurarea optima a sedintelor de logopedie.

Pe langa faptul ca acesta va putea ajuta copilul sa invete mai repede, prin participarea la sedintele copilului poate observa procedeele pe care le urmeaza specialistul si poate asculta sfaturile acestuia. Precum este si o vorba foarte popular, cum ca “repetitia este mmama invataturii ”, parintele va putea aplica tehnicile folosite de logoped si acasa, astfel incat sa ajute mai efficient la dezvoltarea copilului.

Sedintele de logopedie sunt un pas foarte important in dezvoltarea personala. Modul in care o persoana transmite informatii creste incredere in sine si indeamna individual in a fi mai sociabil. Pentru o viata sociala reusita este indicat sa se dezvolte un vocabular bogat si ca persoana sa stie cum si in ce fel sa transmita ceea ce doreste.

Cum  se desfasora sedintele de logopedie?

Acestea se pot desfasura atat individual, cat si in grup. Din punctual meu de vedere, cele desfasurate in grup sunt mai eficiente deoarece indeamna pacientul spre a socializa. Desfasurandu-se alaturi de copii ce impart aceleasi deficiente si au varste apropiate, dialogurile si jocurile vor fi mult mai interactive. Pentru o buna dezvoltare personala este indicat ca individual sa fie sociabil, sa interactioneze cu usurinta cu alte persoane si de aceea sedintele ce se desfasoara in grupuri sunt mai eficiente.

Pentru a raspunde la intrebare, in cadrul sedintelor effectuate de un specialist in logopedie, se vor desfasura jocuri. Copiii invata cel mai bine prin joaca si de aceea aceasta abordare este eficienta.  Jocurile constau in activitati interactive ce determina copilul sa pronunte anumite sunete. Unii specialisti abordeaza metoda recompensei, acest lucru stimuland copilul sa fie mai cooperativ. Se vor realize exercitii prin care se vor antrena muschii faciali, limba, astfel sa incat sa poata ajuta pacientul sa elibereze sunetele corecte si sa ii dezvolte vocabularul.

Parintele va primi recomandari de la specialist?

Precum am precizat mai sus, parintii sunt o parte foarte importanta in evolutia copilului si de aceea I se vor oferi sfaturi si recomandari pentru a ajuta la vindecarea pacientului. De asemenea, I se vor preciza anumite exercitii pe care le poate efectua acasa cu pruncul pentru ca procedurile sa se realizeze efficient. Sunt multe exercitii ce pot realize acasa si copilul, de multe ori, tinde sa asculte mai mult de parinte decat de specialist.

Este indicat sa cautati o clinica serioasa ce va pune la dispozitie medici specialist si dedicati, ce sunt obisnuiti in lucrul cu un copil si, de asemenea, ce doresc sa ajute. Unii copii pot fi foarte dificili si de aceea medicul trebuie sa fie rabdator si sa inteleaga situatia, sa stie cum sa abordeze fiecare copil in parte in functie de nevoi si de personalitate.

Nu fiecare copil va invata in acelasi mod si de aceea jocurile si sedintele trebuie sa fie persoanlizate. La inceput se va realize o evaluare pentru a determina gravitatea problemei si pentru a se putea recomanda un tratament corect. I se vor prezenta parintelui toate detaliile si cand se va cadea de accord asupra unui tratament optim, se vor incepe sedintele de logopedie pentru corectarea vorbirii copilului.

Pentru o viata sociala reusita si pentru ca individual sa aiba incredere in sine este necesar sa stie cum sa transmita informatiile, ce ton si ce cuvinte sa foloseasca. Cel mai important este ceea ce intelege receptorul, de aceea emitatorul trebuie sa aiba cunostiinte in tehnicile de comunicare.