Logopedie

Logopedie

Logopedia. Ce este și când trebuie să se apeleze la ea?

Logopedia este un domeniu medical destul de nou, desi trateaza probleme care au chinuit oamenii de secole. Acest domeniu are drept scop corectarea deficientelor de limbaj si este destinat copiilor. In Romania, multe dintre aceste probleme trec neobservate sau sunt tratate cu indiferenta de catre parinti, ceea ce duce la adulti cu tulburari grave de vorbire, ritm si alte deficiente in limbaj. Din fericire, in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multi medici logopezi, iar numarul copiilor care cresc cu defecte de vorbire este din ce in ce mai mic.

Ce trebuie stiut despre logopedie?

Termenul de logopedie vine din limba greaca si este compus din logos si paideia. Logos se traduce drept cuvant, iar paideia inseamna educatia copiilor. Este clar, asadar, ca logopedia are drept scop educatia vorbirii.
Acest domeniu medical a aparut destul de tarziu, mai exact in anul 1858, atunci cand J. N. Czermak, un fizician ceh, a construit un instrument extrem de important pentru diagnosticarea tulburarilor de vorbire: oglinda laringiana.
Ulterior, in 1922, a aparut domeniul foniatric iar ideea de logopedie a fost adoptata de un numar din ce in ce mai mare de medici. Evolutia cu adevarat importanta a logopediei a avut loc dupa 1989, mai ales daca vorbim despre tarile ex comuniste, unde accesul la informatie a fost ca o explozie.

Cand trebuie dus un copil la logoped?

Asa cum aminteam, multi parinti lasa problemele de vorbire sa se accentueze, crezand ca sunt doar probleme trecatoare. In principiu, pentru ca un copil sa poata scapa rapid de astfel de probleme, este bine ca parintii sa fie bine educati in acest sens. Astfel, acestia trebuie sa urmareasca indeaproape modul in care cel mic pronunta cuvintele, mai ales dupa ce a implinit varsta de 3-4 ani. Daca la 4 ani copilul inca nu si-a insusit toate sunetele limbii materne, atunci trebuie sa fie luata legatura cu un logoped.
Evident, nu trebuie sa existe o stare de stres continua, in conditiile in care orice copil de pana la 3 ani pronunta gresit cuvintele, insa daca se depaseste varsta de 4 ani, este bine sa se ia atitudine.
Printre semnele care arata ca un copil nu se dezvolta normal se numara urmatoarele:

In primii ani de viata. De regula, copiii cu probleme logopedice prezinta dificultati atunci cand trebuie sa reactioneze la sunete si nu inteleg asa cum ar trebui limbajul. De asemenea, ajung sa pronunte cu intarziere primele cuvinte si primele fraze. Plansul atipic poate sa fie si el un semn destul de important pentru cei cu probleme de vorbire.
La varsta scolara. Daca s-a ajuns la varsta scolara, problemele sunt mult mai evidente, copilul avand dificultati in a urmari instructiuni si in a intelege si exprima limbajul scris si verbal.

Care sunt principalele intrebari pe care si le pun mamele inainte de a-si duce copilul la logoped?

Pentru parinti, logopedia poate sa fie o mare necunoscuta si cu siguranta, orice mama vrea sa stie absolut totul despre terapia prin care va fi nevoit copilul sa treaca. Exista o serie de intrebari standard pe care orice parinte si le pune:
1) Cum se desfasoara o sedinta de logopedie? Prima sedinta presupune o discutie intre logoped si parinte, despre istoricul copiilor. Practic, pe baza primei sedinte se face un scurt raport si un plan. In ceea ce priveste prima sedinta cu copilul, aceasta difera foarte mult de la caz la caz, in functie de varsta celui mic si de nivelul acestuia de vorbire. O astfel de sedinta poate sa contina exercitii de respiratie, exercitii pentru motricitatea mandibulara si exercitii pentru buze si obraji. Multe dintre exercitii pot fi facute si acasa, de catre parinti.
2) Ce reprezinta oglinda din cabinetele de logopedie? In orice cabinet de logopeie exista o oglinda mare. Este unul dintre cele mai importante instrumente pe care doctorul le are la indemana si reuseste sa ii ofere copilului relaxare si incredere, motivandu-l sa exerseze pana in momentul in care reuseste sa isi duca la bun sfarsit misiunile. In fata oglinzii, copilul poate sa vada foarte usor miscarile facute de terapeut si sa le imite,vazandu-si propria evolutie. Oglinda este si o sursa de amuzament si de relaxare, in conditiile in care exercitiile de miogimnastica genereaza o stare de bine.

3) Se folosesc si alte instrumente? Cu siguranta! Un terapeut logoped poate sa se foloseasca de o multime de instrumente pentru a ajuta copilul sa isi corecteze problemele de vorbire. Astfel, intr-un cabinet sunt gasite o multime de softuri educationale, inregistrari, planse si jucarii.

4) Cat de mult pot fi implicati parintii in sedintele de logopedie? De regula, parintii sunt prezenti in primele sedinte, deoarece ii ajuta pe cei mici sa se adapteze. Rezultatele se obtin, insa, doar in momentul in care copilul participa singur la terapie.
Misiunea parintilor este de a se implica foarte mult acasa, facand joculete si exercitii recomandate de logoped. Spre exemplu, acasa pot fi facute exercitii de miogimnastica si respiratie. Exista foarte multe joculete pentru asta.

5) Care sunt principalele probleme de pronuntie ale copiilor? Exista doua tulburari majore de pronuntie, denumite Dislalie si Disartrie. Dislalia reprezinta imposibilitatea de a pronunta anumite litere si este extrem de frecventa la copiii cu varsta mica. De regula, se mai numeste si pelticie si poate fi tratata cu usurinta in orice cabinet specializat.
In mod normal, dislalia defineste pronuntia gresita a consoanelor. Daca cel mic pronunta gresit vocalele, atunci sunt sanse sa existe o anomalie a aparatului fonoarticulator.
Disartria este o problema ceva mai grava si presupune vorbirea greoaie. Aceasta tine de afectiuni ale sistemului nervos central. Din pacate, este o problema carepoate sa apara la absolut orice varsta si poate fi insotita si de probleme de motricitate sau de probleme afective.

Exercitii de logopedie care ajuta la dezvoltarea vorbirii

Pentru parintii care nu doresc sa isi duca copilul la un logoped, exista o serie de exercitii ce pot fi facute acasa si pot ajuta la pronuntia sunetelor dificile, zum ar fi s, z, r sau p. Aceste exercitii sunt destinate doar copiilor cu probleme minore.
In principiu, exercitiile se bazeaza pe joaca si pe distractie, deoarece in felul acesta copilul isi poate insusi mult mai repede ceea ce invata.
In cazul copiilor de 3 ani, sunt suficiente 5 minute pe zi, iar exercitiile pot fi urmatoarele:
La spalatul pe dinti. In timp ce se spala pe dinti, copilul poate sa fie rugat sa isi atinga fiecare dinte cu limba;
La bucatarie. Unul dintre exercitiile dulci presupune sa ii ungi copilului buzele cu miere si sa il rogi sa si le linga;
In orice alt loc. In functie de moment, copilul poate fi rugat sa descrie un cerc cu limba sau sa imite diverse sunete de animale.
Oglinda poate sa fie un instrument terapeutic, nu doar in cabinetul logopedic, ci si acasa. Astfel, orice parinte poate sta cu copilul in fata oglinzii si sa il roage sa scoata limba cat de mult poate sau sa se joace cu mimica fetei.
Exercitiile de logopedie pot fi o sursa nesfarsita de distractie si pot fi improvizate, in asa fel incat sa fie adaptate la nevoile fiecarui copil in parte.

Sfaturi importanet pentru parintii copiilor cu probleme logopedice:

1) Fa un program zilnic, cate se poate de echilibrat, cu respectarea orelor de somn si cu evitarea perioadelor agitate!
2) Evita sa ii dai celui mic alimente excitante, precum cacao sau ciocolata!
3) Ofera-i copilului ocazia de a face sport! Sportul ajuta extrem de mult la dezvoltarea trupului si la dezvoltarea mintii. Este bine sa se opteze pentru sporturi care nu presupun incordare;
4) Lasa-l pe cel mic sa vorbeasca. Acesta nu trebuie sa fie intrerupt atunci cand spune ceva. Este bine sa asculti ce zice, nu cum zice.
5) Nu il rasfata, insa ofera-i anumite recompense in zilele in care reuseste sa pronunte un cuvant sau are o reusita.