Motive pentru care sa vizitati un cabinet ginecologic.

Motive pentru care sa vizitati un cabinet ginecologic.

Vizitarea unui medic ginecolog trebuie efectuata anual de catre orice femeie, insa multe dintre acestea nu sunt informate cu privire la acest aspect si amana vizita. Aparatul reproducator feminin poate suferi afectiuni, de aceea este indicata controlarea acestuia de catre un specialist.

De ce consultul ginecologic este amanat?

Cele mai comune motive pentru care se evita vizitarea unui cabinet ginecologic sunt frica si rusinea. Insa sunt foarte multe persoane in tara noastra care nu realizeaza nici macar un control din cauza lipsei informatiei.

In Romania, un procent foarte mare din populatie traieste in zona rurala, in familii traditionale ce considera ca vizita medicului este inutila. Controlul ginecologic este recomandat inca de la inceperea vietii sexuale si ori de cate ori este prezent vreun simptom.

Cum ma informez cu privire la desfasurarea unui consult?

Cel mai indicat este sa intrebati o asistenta cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmati inainte de control si ceea ce se va realiza in timpul controlului. In general, inainte de ziua controlului, cu aproximativ 48 de ore, nu este indicat sa aveti contact sexual, sa utilizati sapunuri dure sau sa spalati interiorul, toate aceste actiuni pot influenta rezultatele analizelor. Pentru spalarea zonei intime va recomand sa utilizati numai produse speciale, astfel incat rezultatele controlului sa nu fie influentate.

In timpul unui control vor fi efectuate anumite teste si prelevari de probe. Inainte de inceperea consultului propriu-zis, medicul va va adresa cateva intrebari cu privire la viata dumneavoastra intima, daca au fost cazuri de afectiuni in familie si despre anumtie aspecte cu privire la ciclul menstrual. In continuare se va incepe consultul, pacienta asezandu-se in pozitie ginecologica pe masa pentru a fi controlota cu instrumente speciale, apoi se vor recolta probe pentru anumite analize. Cele mai indicate de efectuat sunt Testul PAP ( Babes Papanicolau) si cel al secretiei pentru depistarea bacteriilor si infectiilor.

Un medic specialist in ginecologie poate recomanda si efectuarea unei ecografii transvaginale. Aceasta este mult mai eficienta decat ecografia abdominala, functionat cu frecventele optime pentru observarea oricarei posibile afectiuni ale colului, ovarelor si a intregului aparat reproductiv.

La finalul consultului, medicul va palpa sanii pentru a verifica sanatatea glandelor mamare.

Cum aleg un medic ginecolog bun?

Este foarte importanta “conexiunea” intre pacient si doctor cand vine vorba de medicul ginecolog. Fiind un subiect tabu pentru multe femei, acestea ori au trait experiente neplacute, ori nu se simt confortabil cand vine vorba de controlul ginecologic. Este esential sa gasiti un medic ginecolog care va inspira incredere, alaturi de care puteti purta o discutie libera si fara inhibitii, astfel incat rezultatele sa fie corecte. Implicarea dumneavoastra este importanta.

De asemenea, doctorul dumneavoastra ginecolog trebuie sa fie o persoana pe care o puteti contacta telefonic oricand aveti o nelamurire sau o problema si nu necesita neaparat un control ginecologic.

Din cauza ca se aud zvonuri despre anumite experiente la controluri ginecologice, precum faptul ca este dureros, neplacut s. a. m. d., multe femei evita vizita unui specialist, acest lucru fiind neindicat pentru sanatate, multe simptome pot fi confundate cu anumite reactii normale. Va recomand cautarea unui medic gineocolog in care puteti avea incredere. Daca prima experienta va fi neplacuta, va rog sa va orientati catre alt medic.

Mentionez faptul ca testele efectuate, anume examentul citologic Babes Papanicolau si recoltarea secretiei sunt nedureroase si nu lasa leziuni. Nu trebuie sa va fie frica de un astfel de control deoarece orice femeie trece prin acestea si, daca gasiti medicul potrivit, experienta nu va fi neplacuta si veti avea curaj sa efectuati aceste consulturi anual, precum este indicat.

O vizita la un medic ginecolog va include discutii despre istoricul medical al familiei si al dumneavoastra. In timpul consultatiei, va rog sa adresati medicului orice intrebare aveti. Nu va ingrijorati cu privire la examenul ginecologic, acesta este o procedura de rutina. Atat controlul sanilor, cat si examenul pelvian sunt nedureroase si rapide. Consultati cu incredere un medic specialist in ginecologie pentru a va mentine sanatatea. Orice femeie trebuie sa realizeze astfel de consulturi, iar subiecutul nu ar mai trebui sa fie unul tabu.

Alegeti un medic de incredere si vizitati-l annual si ori de cate ori simtiti ca ceva nu este in regula cu sanatatea dumneavoastra intima.