Psihoterapie Bucuresti- Cand trebuie sa vizitam un psihoterapeut?

Psihoterapie Bucuresti- Cand trebuie sa vizitam un psihoterapeut?


Ati trecut printr-o trauma si nu o puteti depasi singur? Simtiti ca relatiile cu cei din jur nu mai functioneaza? Sunteti constant obosit si prezentati dureri de cap persistente? Toate aceste semne indica faptul ca aveti nevoie de un psiholog.

Ce este un psiholog?

Foarte multe persoane confunda psihologul cu psihiatrul. Cand mergem la psiholog si cand mergem la psihiatru? Trebuie sa stim sa facem diferenta pentru a nu face o alegere gresita. Psihiatrul este un absolvent al facultatii de medicina, avand acreditarile necesare pentru a prescrie retete pentru medicamente si pentru a recomanda analize medicale. Un psiholog, este un absolvent al facultati de psihologie si, de multe ori, este considerata o persoana ce lumineaza calea pacientului.

Psihologul v-a ajuta pacientul sa rezolve anumite probleme prin discutii libere si ii va da recomandari astfel incat sa poata depasi perioadele dificile. Un astfel de specialist niciodata nu ii va spune pacientului ce sa faca, ci ii va oferi sfaturi astfel incat acesta sa descopere pe cont propriu cum sa isi resolve problemele.

Ce tipuri de psihoteapie exista?

Psihoterapia se poate desfasura in diferite tipuri. Aceasta poate fi atat individuala cat si in grup. Ori de cate ori simtiti nevoia sa discutati cu o persoana apelati la un psihoterapeut. Daca traiti tensiuni in cuplu, acestia pot realiza sedinte pe care sa le efectuati impreuna cu partenerul de viata pentru a va ajuta sa va intariti relatia si sa depasiti dificultatile pe care le intampinati.

De asmenea, daca sunteti parinte si nu va intelegeti cu fiul sau fiica dumneavaostra, mai ales la varsta adolescentei pentru ca incep sa isi doreasca independeta fata de parinti, puteti contacta un psihoterapeut pentru a va ajuta sa reconsolidati relatia cu copilul si pentru a va oferi sfaturi despre cum sa il abordati fara a starni o cearta.

Totodata, daca aveti anumite vicii, puteti participa la sedinte de psihoterapie in grup, alaturi de persoane ce au aceleasi vicii ca dumneavoastra pentru a va ajuta reciproc sa va debarasati de acestea.

Ce este terapia cognitiva?

In spatele acestei terapii se afla o teorie cum ca tot ceea ce gandim determina in foarte mare masura modul in care simtim. Sa luam ca exemplu depresia, se considera ca, din cauza unei gandiri negative este determinata. Cum te poate ajuta psihoterapeutul? Acesta va va ajuta sa corectati convingerile ce sunt gresite, astfel incat pacientul va avea alta perceptive asupra anumitor evenimente sau asupra starii de spirit proprii, schimbandu-le in bine.

Conform unui numar mare de studii efectuate, aproape toate persoanele ce sufera de depresie au pareri gresite despre ei insasi, de foarte multe ori, asociand chiar si evenimentele ce au fost neplacute cu ei, observand doar partea goala a paharului si privind totul in non culori.

Psihoterapeutul va ajuta pacientul sa observe din alta perspectiva anumite situatii. De-a lungul timpului s-a dovedit ca terapia cognitiva a avut rezultate foarte bune asupra tratarii stresului post traumatic.

Unii pacienti evita cabinetele de psihoterapie Bucuresti deoarece nu vor sa retraisca anumite situatii traumatice din viata lor, insa nu toti psihologii abordeaza aceasta metoda. Este foarte important psihoterapeutul pe care il vizitati. Este indicat sa colaborati cu o persoana care credeti ca va intelege si care vi se pare de incredere. Toate sedintele sun confidentiale.

Cate sedinte sunt necesare pentru vindecare?

Numarul de sedinte nu poate fi stabilit de la inceput, acestea se desfasora in functie de evolutia pacientului. In functie de colaborare si de modul in care dumneavoastra evoluati, numarul de sedinte va fi tot mai mic. Unii psihologi colaboreaza cu psihiatrii, iar acest lucru este indicat, deoarece de multe ori nu este de ajuns decat ajutorul unuia dintre acestia.

Spre exemplu, in cazul depresiei, se pot recomanda tratamente pe baza de medicamente, iar aceste medicamente pot fi prescrise doar de catre un medi, absolvent al facultatii de medicina. Psihiatrul este un absolvent al acestei facultati si are specializare in psihiatrie. Acesta, pe langa eliberarea retetelor medicale, va poate oferi trimitere la alte specialitati pentru efectuarea testelor, precum tomografia.